LA BACIU
Bucuresti, Calea Floreasca, nr. 69
vezi harta
Dulcea si frumosa Bucovina asa cum ne place noua sa spunem…. Tinut stravechi asezat in partea de nord-est a Romaniei, locul in care istoria romaneasca si traditiile isi gasesc o exprimare deosebita. Se spune ca pe la mijlocul secoului XIV, Dragos, conducator local apartinand vechii populatii romanesti din partea de nord a Romaniei de astazi, nemaisuportand vecinatatea agresiva a vecinilor maghiari trece Carpatii spre Rasarit, ajungand in actualul areal geografic al Bucovinei. Aici el a pus bazele viitorului stat romanesc al Moldovei. Ca realitate istorica si ca nume de teritoriu, Bucovina incepe sa existe in cuprinsul Imperiului Habsburgic, dainuind vreme de 144 ani, intre 1774 si 1918. Odata cu debutul administrarii habsburgice, denumirea de Bucovina (germ. Buchenland, 'tara de fagi') este adoptata oficial. Dupa prabusirea monarhiei austro-ungare, in noiembrie 1918 regiunea Bucovina se uneste cu Romania. In iunie 1940, nordul Bucovinei este ocupat de Uniunea Sovietica. In 1941, fortele romane, aliate la Axa, recuceresc nordul Bucovinei. Acesta este reocupat insa de Armata Rosie In anul 1944, ramânând pana astazi In componenta Ucrainei. Des incercati de soarta, Bucovinenii au fost calauziti permanent de dragostea de neam si tara, dar mai presus de toate de iubirea fata de Dumnezeu. Bisericile si manastirile din Bucovina, locurile de cainta si ragaz, se gasesc intrun numar impresionant si sunt cunoscute pentru frescele interioare si exterioare de o frumusete rar intalnita. Cultura si arta populara, de mare originalitate si varietate, pe care le descoperi la fiecare pas, implinesc universul de frumuseti al acestui taram si al oamenilor pentru care ospitalitatea este indeletnicire. Aici "timpul are rabdare cu oamenii" cum ar spune Marin Preda. Arta tesaturilor si a cusaturilor, incondeierea oualor cu splendide miniaturi geometrice, confectionarea costumelor populare cu broderii de margele si blana de jder sunt comori incontestabile ale artei populare bucovinene. Muntii incarcati cu falnici brazi seculari, aer pur, rauri repezi si reci, trecatori care iti taie respiratia, flori cu miros imbietor, manastiri unice in lume, dans popular, istorie, traditie, demnitate.
Aceasta este Bucovina noastra.
In anul 1997 am creat societatea comerciala ANDELVERO dupa numele celor 3 fiice ale familiei Baciu: Ana, Delia si Veronica. Intre peretii abatorului cu iz habsburgic (construit inca din timpul Imparatului Franz Iosef in anul 1815) am adus la viata retetele mostenite de la Mos Toader si am dat gust bucatilor de carne. Deoarece curtea micutei carmangerii devenise neiancapatoare pentru clientii care doreau sa guste din produsele noastre, in 1998 am deschis primul magazin La Baciu in Campulung Moldovenesc. In perioada 1999-2008 am largit gama de produse ca urmare a asiduei cautari a celor mai vechi si autentice retete Bucovinene. Alaturi de retelele mostenite deja, s-au adaugat noi si noi retete preluate de la cei mai vechi macelari de pe plaiurile Obcinilor. Intr-o calatorie facuta pe frumoasele noastre meleaguri, cineva ne-a trecut pragul, a gustat din produse si ne-a invitat la un targ in Bucuresti la Muzeul Taranului Roman… Ceea ce a urmat o parte din d-voastra cunoasteti…Piata Amzei, Muzeul Satului, Marea Britanie, Bruxelles, Tel Aviv, Roma, am fost invitati la aproape la toate targurile care au avut ca tematica promovarea produselor traditionale... Flatati de atentia primita atat in tara cat si in stainatate, in octombrie 2008 am deschis primul magazin cu produse traditionale din Bucovina in inima capitalei, pe Calea Floreasca. Astfel am adus bucurestenilor "un colt de Bucovina". Ei au fost placut surprinsi sa regasesca o parte din gusturile copilariei la noi in magazin acompaniate de muzica Sofiei Vicoveanca si a lui Grigore Lese. Alaturi de muschiul crud uscat, de costita hatuita, de chisca traditionala, de carnatul cu busuioc clientii gasesc in magazinul nostru bunatatile din "camara bunicii". Zacusca de hribi, dulceturi de afine si merisoare, cozonaci, pastrav afumat in cetina de brad, branza naturala de vaca si oaie de la poalele Raraului, toate aceste sunt nelipsite din magazinul La Baciu. Ca toate aceste minunate bucate sa poata fi savurate in tihna, va poftim sa degustati si vinul, tuica si afinata adusa direct din inima Bucovinei.
Pentru ca ingredientele sunt cele mai importante, materia prima folosita provine exclusiv de la crescatorii de animale din zona, iar condimentele (rozmarin, busuioc, cimbru, usturoi) sunt naturale, atent selectionate si provin din productia proprie. Baitul special in care este tinuta carnea, timpul potrivit de maturare, afumarea cu lemn de fag si de cires, sunt numai cateva din secretele retetelor stravechi din Bucovina. Punem mult suflet si daruire si ne bucuram atunci cand gustul produselor noastre trezeste amintiri. Pastrarea intacta a retetelor traditionale este preocuparea noastra continua. Avand in vedere faptul ca prepararea produselor implica multa munca, pasiune si ingrediente de cea mai buna calitate, cantitatile oferite spre vanzare sunt limitate.
Donec sed sem. Integer enim tortor, fringilla non, feugiat ut, varius placerat, nisi. In in sapien sed urna tempus sagittis. Morbi scelerisque varius diam.